Видео и фото заснемане на кръщене в Рилски манастир

Скъпи родители, не си и помисляйте да кръстите детето си в Рилски манастир. Не правете тази грешка! На 08.09.2012 г. бях поканена да снимам кръщенето на едно момченце. С огромно разочарование разбрах, че преди нас са кръстили 6 деца наведнъж!!! Не мога да си представя каква пародия е било. Това е нещо нелогично и разочароващо за всички родители и кръстници. Разочарованието е огромно и при нас!!!

След като приключи кръщенето на 6-те деца свещеника каза, че следващите ще са след час.Предполагам, че очакването е било да се съберат още 5-6 деца и да не се занимава със всяко едно поотделно, а накуп да ги претупа и тях! Ужас!!! Интересно защо таксата е една и съща когато е едно и когато са 6? За наше „щастие” бяхме само ние и още едно дете, т.е. 2 бройки.

Когато надникнах да видя какво е пространството вътре видях от иконостаса след 5-6 метра имаше ограничителни въжета, за да не влизат хората навътре. Предположих, че кръстниците и родителите ги пускат вътре, а другите гости стоят след въжетата. Предположих също, че след като си платят родителите за фото и видео заснемане на ритуала и нас ще пуснат.

Поредният разочароващ удар беше, когато със фотографката искахме да влезнем за да снимаме, свещеника ни изгони и нас зад въжетата! В този случай трябваше да снимаме някакви гърбове на кръстника и на другото детенце – кръстницата. Не мога да опиша и тази глупост която направиха при положение, че им вземат пари за снимане. Честно казано аз и фотографката на няколко пъти влезнахме по странично навътре за да заснемем все пак нещо.

Да кажа и за водата в купела... не знам дали е свещена, но със сигурност знам, че преди това там бяха топнати и предишните 6 дечица... нито се сменя, нито се затопля. Нашето дете се скъса да реве от самото начало.. попа въобще не се чуваше какво чете, а и въобще не се възмути.Детенцето от рев щеше да се задави и повърна на 2 пъти, но на отчето... не му пукаше въобще. „Запалените свещи, които всички присъстващи държат, са символ на божието просвещение.”

Майката си беше приготвила голяма украсена свещ, която дори и нея никой не я запали да не говорим за другите свещички... „Кръстникът подарява на кръщелника си малко златно или сребърно кръстче, което се освещава по време на ритуала и се носи цял живот като символ на християнската вяра.” кръстче.. да имаше, но след кръщенето кръстника го освети, защото тук всичко беше.... или по-точно не беше както трябва.

Кутийка за косичката... погача.. нищо, нищо не можа да използва... за нищо не я питаха и нищо не използва жената. „Трикратното обикаляне около купела изразява радостта от съединението с вярата.” – такова обикаляне просто не се състоя!!!

Затова мили родители не си и помисляйте за кръщене в Рилския манастир!!!